NEWSLETTER

    Posielame len užitočné informácie. Možné kedykoľvek zrušiť.

    What's Hot

    Nová technológia môže prispieť k úspešnosti asistovanej reprodukcie

    1. februára 2023

    Košice: Mesto otvorilo novopostavené Centrum komunitných sociálnych služieb

    31. januára 2023

    Drevené sochy v košickej botanickej záhrade približujú šišky a semená stromov

    31. januára 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Instagram
    navychode.sk
    • Úvod
    • Regióny
      • Košice
      • Prešov-Šariš
      • Poprad-Tatry
      • Spiš
      • Zemplín
      • Gemer
    • Krimi
    • Pomáhame si
    • Šport
    • Kde nič neni
    • Video
    navychode.sk
    Úvod»Pomáhame si»Kuchári bez hraníc: Prvýkrát prišli reálne do styku so štátom až vtedy, keď im prikázali odísť z hranice
    Pomáhame si

    Kuchári bez hraníc: Prvýkrát prišli reálne do styku so štátom až vtedy, keď im prikázali odísť z hranice

    navychode.skBy navychode.sk30. marca 2022Updated:30. marca 2022Nekomentované4 Mins Read
    foto - Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto - Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    Share
    Facebook

    Braňo Sobinkovič

    Marek Mruz, prezident združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc v rozhovore pre navychode.sk potvrdzuje to, čo už spomínala Paula Nováková Zoláková, ktorá organizovala dobrovoľnícku pomoc vo Vyšnom Nemeckom.

    Krízový štáb štátu pomoc na hranici nekoordinoval a prvú pomoc ľuďom, ktorí prekročili naše hranice, nechával na dobrovoľníkoch.   

    Reálne vstúpil do diania až v momente, kedy všetkých, čo dovtedy zadarmo pomáhali, poslal preč z hranice.

    Druhýkrát ich štát oslovil, keď zistil, že po nariadení odsunu dobrovoľníkov mu nefunguje stravovanie pre Ukrajincov. No kuchári už mali svoju poľnú kuchyňu zbalenú a odvezenú.

     

    Podľa našich informácií sa s vami ľudia zo štátu na hranici rozlúčili nejako tak: Choďte preč a nechajte tu všetky veci. Hlavne jedlo a potraviny. Bolo to tak? Ako sa s vami rozlúčili zástupcovia štátu?

    Na ukončenie činnosti bol v prvom momente vydaný ústny pokyn koordinátorom priamo na mieste, kde nám bolo oznámené, že máme dovariť, dovydávať jedlo a zbaliť sa. Bolo potrebné, aby sme miesto opustili a s našou pomocou/varením sa ďalej nepočítalo.

    Robíte na hranici ešte nejaké akcie – varíte?

    Našu činnosť na hraniciach sme ukončili tak, ako sme boli požiadaní, s vedomím, že ďalej sa o ľudí utekajúcich pred vojnou bude starať štát. Pevne veríme že s rovnakou oddanosťou a láskou, ako sme to počas šestnástich dní a nocí marca roku 2022 konali aj my.

    Varíte inde pre ľudí utekajúcich pred vojnou?

    Samozrejme, pomoc, tam kde je to potrebné, je základným mottom nášho združenia. Už od prvého dňa sa zapájame do pomoci utečencom v Košiciach, kde naši kuchári pripravujú celodennú stravu v spolupráci s Mestom Košice pre všetkých, ktorí sa zastavia a potrebujú pomoc. Zároveň spolupracujeme na distribúcii potravín a surovín s jednotlivými mestskými časťami. Aktuálne sme varili pre ukrajinské rodiny s deťmi v rámci športového dňa, ktorý sme pripravili v spolupráci s mestom Moldava nad Bodvou. Traja naši šéfkuchári pripravovali bez nároku na odmenu a v rámci sponzorsky zabezpečených surovín stovky porcií teplého jedla priamo v miestnom športovom areáli.

    foto - Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto – Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto - Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto – Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto - Milo Janáč & Gregor Sobinkovič
    foto – Milo Janáč & Gregor Sobinkovič

    Bavil sa niekto s vami o refundácii vašich nákladov? Oslovil vás ešte niekto zo štátu v súvislosti s pomocou pre utečencov?

    V prvých hodinách po nútenom ukončení varenia na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom s myšlienkou refundácie nákladov či inej pomoci nikto neprišiel. Možnosť spolupráce sa začala zo strany štátu skloňovať až po tom, čo médiami prebehla informácia o tom, ako nešťastne tieto služby boli zabezpečené. Nebolo však v našich personálnych kapacitách, nakoľko ide v prípade združenia Aregala – kuchári bez hraníc o čisto dobrovoľnícku infraštruktúru, opätovne sťahovať celú poľnú kuchyňu naspäť. Inventár, mobiliár, sklad, to všetko sme z Vyšného Nemeckého mimoriadne prácne presťahovali späť na základňu do Košíc. Je to, ako keď sťahujete byt. Až keď má človek vysťahovať priestor, v ktorom dlhšiu dobu žil, zistí, aké množstvo vecí sa mu tam za ten čas nahromadilo a prakticky ich využíva, resp. nevie si fungovanie bez nich ďalej predstaviť. Boli sme v rovnakej situácii. Znovunastavenie celého systému do podoby, v akej sme to ukončili, by bolo náročné aj logisticky a finančne.

    Ako by ste zhrnuli prístup štátu k vašej pomoci na hranici?

    Samotný krízový štáb, resp. štát a jeho existenciu sme začali vnímať až v závere nášho pôsobenia na hranici. Od začiatku nám pomáhali najmä dobrovoľníci, ktorí to v prihraničnom priestore aj celé koordinovali. Samozrejme, treba spomenúť najmä miestnych obyvateľov, ktorí nás zásobovali drevom na varenie a tiež napr. pravoslávneho farára z Inoviec, ktorý našim kuchárom poskytol strechu nad hlavou.

    Marek Mruz rekapituluje aktivity Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc vo Vyšnom Nemeckom:

    Z nášho združenia sa zapojilo 20 šéfkuchárov zo známych reštaurácií a škôl od Bratislavy cez celé Slovensko až po Michalovce. Ďalšie desiatky pomocných dobrovoľníkov nám pomáhali s prípravou, čistením zeleniny a podobne. Veľká vďaka patrí aj nasadeniu kolegov z cateringovej spoločnosti v Košiciach, ktorí vyvinuli enormné úsilie na zabezpečenie inventára a zariadenia našej improvizovanej kuchyne. Pomohli nám nezištne a s osobným nasadením. Celkovo sme vydali viac ako 16 000 porcií teplého vareného jedla. Ponúkali sme husté mäsové guláše, cestovinové špeciality aj bezmäsité, resp. vegánske jedlá. Kládli sme dôraz na sýtosť a výživovú hodnotu pripravovaných pokrmov. Nastavenú kvalitatívnu latku sa nám podarilo udržať najmä vďaka štedrosti sponzorov, ktorých dokázali osloviť vďaka svojim civilným pôsobiskám jednotliví kuchári. Pomocou veľkoobchodných reťazcov a profesionálnych dodávateľov sme zabezpečili takmer 3 tony surovín, vrátane mäsa, zeleniny, múky či cestovín.

    footer top
    Zdieľať Facebook
    Predošlý článokKSK: Srdce na dlani získalo 10 jednotlivcov a 11 kolektívov dobrovoľníkov
    Ďalší článok Hokej-TEL: Slovan postúpil zo štvrťfinále bez prehry, rozhodli Zigo a Harris
    navychode.sk

    Ďalšie články

    V Košiciach žije o 10.000 viac žien ako mužov

    1. februára 2023

    Rožňava:Nemocnica pre skúmanie výskytu TBC posilnila kapacity pľúcnej ambulancie

    1. februára 2023

    Polícia: V Košiciach prenasledovala auto, našla v ňom zrejme drogy, vodič ušiel.

    1. februára 2023

    DPMK podal trestné oznámenie pre vyhrážky v súvislosti s premávkou autobusov

    24. januára 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Demo
    Najnovšie

    Nová technológia môže prispieť k úspešnosti asistovanej reprodukcie

    1. februára 2023

    Košice: Mesto otvorilo novopostavené Centrum komunitných sociálnych služieb

    31. januára 2023

    Drevené sochy v košickej botanickej záhrade približujú šišky a semená stromov

    31. januára 2023

    Plešivec: Na opravu ciest či výstavbu chodníkov získala obec vyše 810.000 eur

    31. januára 2023
    Naše tipy
    Krimi

    Polícia: Zaoberá sa prípadom, keď mamička nechala šoférovať batoľa

    By navychode.sk30. januára 20230

    Košice 30. januára (TASR) – Košická krajská polícia rieši prípad, keď mamička z východného Slovenska…

    Polícia: V Košiciach prenasledovala auto, našla v ňom zrejme drogy, vodič ušiel.

    1. februára 2023

    Polícia: Obvinila muža z okresu Snina, vyhrážal sa manželke a napadol syna

    24. januára 2023

    Na ceste medzi obcami Háj a Hačava skončilo auto v potoku

    21. januára 2023
    MAPUJEME VÝCHOD SR
    MAPUJEME VÝCHOD SR

    NAVYCHODE.sk - spravodajský a relax magazín pre celý východ Slovenska. Ak máte tip na tému, ktorú by sme mali spracovať, kontaktujte nás.

    Redakcia a inzercia

    Neprehliadnite

    Vysoké Tatry: V regióne chýbali počas leta najmä domáci návštevníci

    26. septembra 2022

    Vysoké Tatry: Dobrovoľníci vyniesli z TANAP-u stovky kíl odpadu, je ho čoraz menej

    25. septembra 2022

    Avizovaný výstražný štrajk odborárov eurobusu nebude

    23. septembra 2022

    NEWSLETTER

    Posielame len užitočné informácie. Možné kedykoľvek zrušiť.

    Facebook Instagram
    © 2023 NAVYCHODE.sk.

    Zadajte hľadaný výraz a stlačte Enter . Stlačte Esc pre zrušenie hľadania.

    Cookies - Vážime si Vaše súkromie
    Súbory cookie používame na lepšie fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám návštevníkovi stránky, poskytovanie funkcií, sociálnych médií a na analýzu. Kliknutím na “Povoliť všetky”, nám dávate súhlas na ich zber. Môžete tiež navštíviť "Nastavenia cookies" a udeliť prístup osobitne.
    Nastavenia cookiesOdmietnúť všetkyPovoliť všetky
    Manage consent

    Nastavenia cookies

    Súbory cookies sú rozdelené do jednotlivých kategórii podľa toho, na čo sú určené.
    Vopred Vám za ich aktivovanie a súhlas ďakujeme.
    Funkcie webu
    Funkčné cookies pomáhajú pri zdieľaní obsahu stránky NAVYCHODE.sk na iných weboch, sociálnych sieťach a iných službách tretích strán.
    Analýza
    Analytické cookies nám pomáhajú lepšie poznať návštevníkov NAVYCHODE.sk vďaka analýze ich interakcie s obsahom webu.
    Marketing
    Reklamné cookies využívame na anonymný zber údajov pre lepšie cielenie reklám a teda menšiu pravdepodobnosť s oslovením nesprávneho publika ako napr. remarketing a iné dynamické reklamné kampane.
    ULOŽIŤ A PRIJAŤ